OEFENING: Dagelijks stress verminderen

Posted: 13/10/2016 by admin

OEFENING: Dagelijks stress verminderen

Stress hebben we allemaal, maar hoe gaan we ermee om?

Hoe ga jij met stress om? Als we één ding met zekerheid kunnen stellen is het dat we allemaal op onze eigen manier stress hebben. Stress over ons werk, ons gezin, over de liefde, ons lijf, het doel in ons leven en nog een miljoen andere dingen waar we stress over kunnen hebben. Toch is er iets vreemds aan de hand met die stress: in een tijd dat we meer rijkdom ervaren dan ooit, de wereld veiliger is dan hij ooit geweest is, ervaren we toch meer stress dan ooit.

We kunnen dus eigenlijk stellen dat stress een welvaartsziekte is geworden, waar we in meer of mindere maten allemaal last van hebben. Dat we die stress ervaren, daar kunnen we – afhankelijk van onze levensstijl – niet zo gek veel aan doen. Waar we wél iets aan kunnen doen, is hoe we met deze stress omgaan. Laat nou juist dáár de sleutel zitten in de vermindering van stress op lange termijn.

DE OEFENING

Om deze oefening uit te leggen wil ik stress vergelijken met water dat uit de kraan komt. Het koude water is de stress, want daar krijg je maar rillingen van en het warme water is ontspanning, dat voelt prettig aan. Als je de koude kraan voor een kwart open zet gaat het koude water stromen, de stress. We weten niet altijd waar het vandaan komt, maar het komt en stroomt zonder enkel probleem je leven binnen. Hoe hard je je best ook zult doen om de koude kraan weer dicht te draaien, eigenlijk weet je een ding zeker, hoe harder jij hem dicht probeert te draaien hoe mee spanning er op de kraan komt te staan. 

Kraan: Stress vs Ontspanning

Maar wat kun je dan doen om toch minder stress te ervaren in je leven? 

Maar wat zou er gebeuren wanneer je de koude kraan links laat liggen en je volledig focust op de warme kraan? Eerst doe je de warme kraan een kwartslag open, waarna er nog niet zo veel gebeurt. Het koude water wordt hooguit een fractie minder koud, maar dat is dan ook alles. Waarna je de warme kraan nog een kwartslag open draait zal het koude water veranderen in lauwwarm water, een mengelmoes van stress en ontspanning. Wanneer je de warme kraan nóg een kwartslag verder opendraait wordt het warme water steeds meer aanwezig, en zwakt het koude water af. De ontspanning begint het langzaam te winnen van de stress. Wanneer je de warme kraan nog een kwartslag verder zal draaien is er langzaam maar zeker volledig warm en comfortabel water ontstaan. De stress (het koude water) is nog in dezelfde hoeveelheid aanwezig maar toch ervaar je een warm bad van ontspanning. 

Op deze manier kun je dus ook jouw dagelijkse stress level bekijken. Aan de omstandigheden in je leven, waardoor jij stress ervaart, kun je niet altijd iets veranderen. Wat je wel kunt doen is je meer focussen op ontspanning.  Wanneer je dit op dagelijkse basis doet, ebt de stress langzaam maar zeker steeds een beetje  meer weg. 

WAT KUN je DOEN?

– Maak voor jezelf een lijstje 5  – 10 dingen waar jij ontspannen van wordt. Denk hierbij met name aan kleine en haalbare dingen zoals: een warm bad, een wandeling, muziek luisteren, Yoga, hardlopen, een boek lezen enz.
– Maak voor jezelf met behulp van je agenda een weekplanning, waarin je iedere dag één van deze dingen invult. Op een dag dat je geen tijd hebt om uitgebreid in bad te gaan kun je misschien wel een wandeling maken als je toch ergens heen moet. Of op een dag dat je veel in de auto zit, kun je ervoor kiezen om een lijst aan te zetten met jouw favoriete muziek. Wanneer je naar muziek luistert waar je écht van houdt zorgt dit (onbewust) voor ontspanning. Met andere woorden, wees dus creatief en kijk wat past. 

Wanneer je deze oefening op wekelijkse basis toepast, zul je dus iedere dag een beetje aan je ontspanning werken. Op die manier zul je dus beetje bij beetje de warme kraan steeds een beetje verder open zetten en zit je voor je het weet in een bad van ontspanning!

Wil je weten wat voor jou persoonlijk de beste manier is om te ontspannen en hoe je duurzaam beter met stress om kunt gaan? Kijk dan eens naar het Visie Vierkant Traject, een traject dat je helpt stress te verminderen en je energie te vergroten! 

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram

No Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: