WAT IS SPIRITUALITEIT?

Posted: 12/04/2016 by admin

Wat is spiritualiteit?

Wat is spiritualiteit voor jou? 

Ik geloof in God. There, I said it. Dat lucht op. Of ik ook geloof in de versie van God die jij nu waarschijnlijk in je hoofd hebt, durf ik te betwijfelen. Ik geloof namelijk niet in een man met een baard, die vanaf een wolk op ons neer kijkt en in de gaten houdt of wij wel volgens zijn regels leven. Mijn versie van God zou je ook ‘het universum’ kunnen noemen of ‘energie’ of ‘liefde’. Simpel gezegd geloof ik erin dat er ‘iets’ is wat ons allemaal verbindt en dat vanuit een hoger perspectief betekenis geeft aan ons leven.

Dit was vroeger wel anders: alles wat naar mijn idee maar enigszins gelinkt was aan spiritualiteit vond ik kort gezegd de grootste onzin! Daar kreeg ik spontaan allergische reacties van. Wat overigens geen handige allergie was bij een moeder die aura readings gaf, maar dat geheel ter zijde. Ik vond het simpelweg een fijner idee, dat wat je met je hoofd kon bedenken waar zou zijn, niet meer en niet minder dan dat. Als ik heel eerlijk ben was een groot deel van deze overtuiging gestoeld op angst; angst dat andere mensen het gek zouden vinden en niet zouden begrijpen. Dus vond ik het zelf maar gek en niet te zuinig ook.

Dat veranderde langzaam toen ik ouder werd en toen tegelijkertijd de wereld veranderde. Yoga en biologische voeding werden hip,  mediteren werd ‘hip’, spiritueel zijn was ineens hartstikke cool. Laat ik maar eerlijk zijn, destijds was ik nog gevoelig voor wat ‘cool’ was en wat niet, en dus veranderde ook langzaam mijn mening over dit toch wel vage thema. Ik ging op meditatie cursus bij de vrouw die ik jaren voor gek had verklaard: mijn lieve moedertje. Ik krijg nog steeds met enige regelmaat te horen hoe ik als 7 jarig meisje boos aan haar cliënten vroeg “of ze nou nog niet door hadden dat mijn moeder gek was?!” en nu kwam ik volledig vrijwillig haar om advies vragen, voor haar een cadeautje zoals je wellicht begrijpt.

Vanaf dat moment begon ik langzaam maar zeker mijn eigen spiritualiteit te ontdekken en te ontwikkelen. Ik begon te ervaren dat ik er enorm veel cadeautjes uit kon halen: diepe ontspanning, inzichten, geruststelling, genieten van uiteenlopende maar altijd prachtige kerken, en bovenal liefde, onvoorwaardelijke liefde voor mijzelf, het leven en de wereld.

Voor degene die nog niet zo thuis zijn op dit vlak klinkt dit misschien nog steeds wat wazig en ongrijpbaar en ik kan je meegeven: grijpbaar gaat het nooit worden. Dat is precies waar voor mij spiritualiteit over gaat, het onderzoeken, bevragen maar ook leven vanuit, pure liefde.

Spiritueel of niet, gelovig of niet ik denk dat iedereen weet en snapt dat liefde niet te vatten is, niet in woorden en niet in concepten. Dus of het nou over god gaat of over spiritualiteit, onthoud altijd dat het de eigenschap van ons als mens is dingen graag in hokjes te willen stoppen, om ze zo makkelijker te kunnen begrijpen en snappen en dat wij dus zelf een positieve of negatieve invullen geven aan welk concept dan ook. Dus wanneer je dat los kunt laten, dat het niet de versie is die je bij de buurvrouw ziet, of je moeder of bij mij, maar dat jij je eigen concept van onvoorwaardelijke liefde naar jezelf en naar de wereld mag gaan leven dan is dat in mijn ogen spiritualiteit. Maar daar mag jij natuurlijk heel anders over denken.

Lijkt het je leuk eens verder te brainstormen of filosoferen over wat voor jou spiritualiteit of onvoorwaardelijke liefde kan zijn? Bel of mail me dan gerust om vrijblijvend een afspraak te maken!

NEEM HIER CONTACT OP

 

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram

No Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: