JEZELF ZIJN. HOE DOE JE DAT EIGENLIJK?

Posted: 23/11/2016 by admin

waarom de meest pure vorm van jou zijn, zo lastig kan zijn en wat je hier aan kunt doen. 

Een veel voorkomend thema bij de coachingsgesprekken die ik voer, is ‘mezelf zijn, wie is dat?’. Ook zijn “Wat vind ik leuk om te doen?” “Waar word ik gelukkig van?” “Hoe maak ik contact met mijn gevoel?”, vragen die met enige regelmaat naar voren komen. 

Als ik heel eerlijk ben vond ik dit vroeger ook heel erg lastig. Sterker nog, dit is een van de redenen waarom ik uiteindelijk in een burn-out beland ben. Het niet weten wat jouw eigen visie is, laat staan hoe je die kunt volgen en het niet weten waar jij gelukkig van wordt, kan op lange termijn grote gevolgen hebben. En dat is precies de reden waarom ik het zo belangrijk vind om het hier over te hebben. Want uiteindelijk is er niks mooiers dan dat jij je mooie en krachtige zelf kunt zijn! 

maar hoe doe je dat dan? 

Om te beginnen moeten we helder krijgen wat precies ‘het probleem’ is. Ik denk namelijk dat heel vaak niet het probleem is dat we niet weten wat we ergens van vinden, of dat we niet weten waar we gelukkig van worden. Het probleem is dat we tot op heden te weinig ruimte hebben geschonken aan de vraag “wat vind ik leuk of waar word ik gelukkig van”. Dus waar word jij wel of juist niet gelukkig van? Door de antwoorden te vinden op die vraag, kun je keuzes maken die écht passen bij jou als persoon, waardoor jij écht jezelf kunt zijn. 

wat is geluk eigenlijk?

Ten eerste is het goed om vast te stellen dat geluk een gevoel is. Als jij ergens gelukkig van wordt voel je dat ergens in je lijf. Vervolgens kan jouw hoofd de conclusie trekken dat je er gelukkig van wordt. Het is belangrijk om helder te hebben dat eerst het gevoel er is en dat jouw hoofd dan dat gevoel herkent als geluk. 

Als je dat weet, weet je ook, dat je nooit kunt bedenken waar je gelukkig van wordt, maar dan je zult moeten voelen waar je gelukkig van wordt. Tot zo ver een helder verhaal lijkt me. 

hoe werkt het in de praktijk?

Als ik jou zou vragen “waar zou je gelukkiger van worden een maand werken of een maand op vakantie?” is de kans groot dat jij vrij snel weet welke van de twee je moet kiezen. Jij hebt immers al met enige regelmaat ervaren en gevoeld dat je van vakantie heel gelukkig wordt. Jouw hoofd weet dus, “ik word gelukkig van vakantie”. (Uiteraard kan dit antwoord verschillen bij mensen die een geweldig leuke baan hebben en weten wat ze willen, echter komen die dan ook niet bij mij met deze kwestie. )

Jezelf zijn: hoe doe je dat? Een maand werken of een maand vakantie?

Als ik jou zou vragen “waar word je gelukkiger van pizza of boerenkool?” dan is de kans ook groot dat je een sterke voorkeur hebt. Beide opties heb je waarschijnlijk al vaker gegeten en jouw hoofd heeft al meerdere keren de conclusie kunnen trekken “ik word hier blij van of niet”. Het is een kwestie die vaker aan bod is gekomen. Met andere woorden bij laagdrempelige zaken, of dingen die vaker aan bod komen, weet bijna iedereen wel wat hij of zij daarvan vindt en is de stap om hiervoor uit te komen geen probleem. 

waar zit dan het probleem?

Het probleem bestaat eigenlijk uit twee onderdelen namelijk aan de ene kant het feit dat lang niet iedereen hetzelfde denkt over dingen. En aan de andere kant dat je jezelf te weinig hebt afgevraagd “wat vind ik hier eigenlijk van?”. 

Over pizza en vakantie denken veel mensen hetzelfde en zul je weinig mensen tegenkomen die hier niet van houden en het dus niet met je eens zijn. Wanneer het andere dingen betreft kan iedereen een andere mening hebben én dat is nou net de lastigheid voor veel mensen. Ze vinden het lastig om, om te gaan met de mening van de ander. Zijn bang om gek gevonden te worden en houden om die reden maar hun mond. Dat wil niet zeggen dat ze hier ook daadwerkelijk niks van vinden. Ze hebben hier zeer zeker een mening over alleen vinden ze het eng om dit uit te spreken. 

Als je dit systeem maar lang genoeg volhoudt dan wordt het vanzelf gewoonte – dat brengt ons bij punt 2 – en denk jij na verloop van tijd “ik weet niet wat ik wil of waar ik gelukkig van word”. De uitnodiging zit hem er dan in om jezelf weer te gaan trainen uit te komen voor wat jij leuk vindt. 

Je kunt je misschien voorstellen dat net zoals je iemand die nog nooit heeft gezwommen niet gaat uitnodigen voor de 100 meter vrije slag, jij jezelf ook niet meteen in het diepe moet gooien. Als jij je de afgelopen 10 jaar te weinig hebt afgevraagd “wat vind ik hier eigenlijk van?” en je hebt nu besloten dat het tijd is voor een nieuwe baan waar je écht gelukkig van wordt, dat dit bijna een onmogelijke opgave is. Je gaat op die manier van 0-100 in 10 seconden. 

V

Nodig jezelf daarom eerst uit dit systeem eens te gaan trainen. Heel laagdrempelig, zonder druk. Wat vind je écht van het avondeten? Wat vind je écht van de auto’s op de weg? Welke heeft jouw voorkeur? Welke bloemen vind je écht prachtig en welke misschien iets minder? enz enz. Daag jezelf uit een mening te vormen over kleine dingen in het leven.

Op die manier train je het systeem dat je uiteindelijk zal helpen om grotere keuzes te maken en in kaart te brengen, wie jij bent en waar jij gelukkig van wordt. Ga jij de uitdaging aan? 

Ps. Een tijd geleden heb ik een andere oefening gedeeld over dit onderwerp. Je vindt de oefening hier.
Pps. Ken jij iemand voor wie dit artikel interessant zou kunnen zijn? Deel het dan vooral online!

Volg VdS Empowerment ook online:

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram
%d bloggers liken dit: