5 Tips voor een effectievere werkrelatie met je hoogst irritante collega

Posted: 23/02/2016 by admin

Collega

collega

 

WANNEER DRUKT IEMAND OP JOUW KNOPPEN?

Iedereen kent het wel; die collega, die om welke reden dan ook, het bloed onder je nagels vandaan haalt. Ontzettend vervelend als je toch dag in dag uit met deze collega moet samenwerken. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om hier zo goed en effectief mogelijk mee om te gaan.

Hieronder vind je 5 tips.

1. Ga op onderzoek uit. Probeer helder te krijgen wat het precies is in het gedrag van je collega dat je irriteert. Door overzichtelijk te maken wat de irritatie opwekt, kun je zien dat dit slechts een onderdeel is van die persoon en niet de persoon zelf.

2. Focus. Bedenk minstens 3 dingen die je juist in deze collega waardeert. Alles waar je op focust, wordt groter. Door actief opzoek te gaan naar de positieve kanten van je collega kun je ontdekken dat er ook dingen zijn aan hem of haar die wél prettig zijn.

3. Spreek je uit. Ieder mens – dus ook jouw irritante collega – vindt het prettig om aardig gevonden te worden. De kans is erg groot dat je collega geen flauw idee heeft van het effect, dat zijn of haar gedrag op jou heeft. Door het simpelweg met hem/haar te bespreken kan het inzicht bieden voor zowel jouzelf als voor de collega, waarna je weer met een schone lei verder kunt. Zorg hierbij wel voor een veilige omgeving: zonder andere collega’s erbij en zorg ervoor dat jouw allergische reactie al een beetje is gaan liggen. Je kwetsbaar opstellen werkt enkel in een veilige sfeer.

4. Neem afstand. Soms zul je ongeacht de omstandigheden toch met elkaar moeten werken en samen resultaat moeten boeken. Het kan, wanneer het jouzelf even teveel wordt, heel erg helpen letterlijk afstand te nemen. Ga koffie halen, loop een rondje over de afdeling of ga buiten een blokje om. Door letterlijk afstand te creëren en je focus te verleggen kan het heftige gevoel weg zakken en heb je bij terugkomst de moed om weer verder te gaan.

5. Maak van je allergische reactie een uitdaging. Misschien wel de meest belangrijke tip. Iemand die een allergische reactie bij je oproept laat altijd in zijn of haar gedrag een uitvergroting zien van datgene waar jouw persoonlijke uitdaging ligt. Dus door bij tip 1 helder te krijgen wát het precies in het gedrag van de ander is dat je stoort, weet je ook meteen waar jouw persoonlijke ontwikkeling een uitdaging zit.

De volgende keer dat een collega het bloed onder je nagels vandaan haalt, wees hem/haar dan dankbaar want het is een ontzettend doeltreffende manier om te ontdekken waar jij aan kunt werken.

Benieuwd waar jouw eigen uitdaging zit en krijg je het niet helder voor jezelf? Mail een omschrijving van jouw persoonlijke allergie en ik mail je jouw ontwikkelpunt terug!

ONTDEK HET NU!

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram
%d bloggers liken dit: