10 TIPS OM ZIEKTE VERZUIM DUURZAAM TERUG TE DRINGEN

Posted: 25/03/2016 by admin

TIEN TIPS OM ZIEKTE VERZUIM DUURZAAM TERUG TE DRINGEN

DEEL I

De afgelopen tijd is er veel aandacht in het nieuws geweest voor de oorzaak van ziekte verzuim. Vorige week heb ik hier een blog over geschreven met de titel ‘Ziekte verzuim: stress vs fysieke klachten‘. Nu duidelijk is dat in veel gevallen de oorzaak stress vanuit de privé sfeer is in plaats van fysieke klachten is het makkelijker deze op een doeltreffende manier aan te pakken. Want hoewel je niks kunt veranderen aan de oorzaken van die stress die uit de privé sfeer komen, kun je wel degelijk handvatten geven om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Dit geldt uiteraard zowel voor jou als leidinggevende,  als voor jou en je collega’s in teamverband en zelfs wanneer je zzp’er bent kun je veel van deze tips opsteken, immers bén je dan je eigen bedrijf.

Ik geef je hieronder de eerste 5 van de in totaal 10 tips die stuk voor stuk  kunnen helpen ziekte verzuim duurzaam terug te dringen. 

 1. Gezonde voeding: hoewel dit op het eerste gezicht wellicht als een open deur klinkt, is het niet voor iedereen vanzelf sprekend op dagelijkse basis gezonde voeding binnen te krijgen. Wat anderen thuis eten kun je uiteraard niet beïnvloeden maar wat je wel kunt doen is zorgen dat er voorlichting geven wordt over het belang van goede voeding. Ook kun je ervoor zorgen dat er op de werkvloer voldoende aanbod is in gezond en puur eten en dat ongezonde voeding zoveel mogelijk gemeden wordt. Zet bijvoorbeeld op verschillende plekken fruitschalen of bakjes rauwe groente en humus, zodat deze als tussendoortje gezien kunnen worden in plaats van iedere dag een koekje vol suiker.
  ——————————————————–
 2. Belang van beweging: voldoende beweging heeft ontzettend veel voordelen: vermindering van stress, vergroting van de creativiteit, versterking van het immuunsysteem,  verbetering van de conditie, vetverbranding en zelfs het verbeteren van humeur. Het stimuleren hiervan is dus ontzettend belangrijk. Dit kan door zowel jezelf als je collega’s actief aan te sporen de trap te gebruiken in plaats van de lift, besprekingen wandelend de doen of bijvoorbeeld door te stimuleren tijdens de lunch naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Er bestaan zelfs regelingen met sportscholen om per bedrijf collectief korting te verkrijgen op een abonnement.
  ——————————————————–
 3. Blijf in gesprek: zorg ervoor dat je weet wat er speelt op de werkvloer. Kleine gesprekjes aanknopen op gezette tijden heeft als voordeel;  dat je weet wat er speelt waardoor het makkelijker is om inzicht te krijgen in wie er wellicht extra begeleiding zou kunnen gebruiken. Wanneer mensen zich gehoord en gezien voelen groeit hun zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid. Door een persoonlijke band te hebben en toegankelijk te zijn, is het makkelijker voor een werknemer of je collega’s om contact te zoeken wanneer er echt iets speelt, voordat dit uit de hand loopt.
  ——————————————————–
 4. Goede werkomgeving:  het belang van goede bureaus, goede stoelen en frisse lucht is ontzettend groot. Ook dienen elektrische apparaten zoals printers niet te dicht op de werknemers te staan. Door te zorgen voor voldoende ventilatie door middel van ramen, ventilatie-systemen of zelfs planten, zorg je dat de lucht schoon en fris blijft. Daarnaast is al meerder malen bewezen dat kunst aan de muur zorgt voor meer creativiteit en dat mensen zich daardoor prettiger voelen in hun werkomgeving. Overleg bijvoorbeeld in teamverband welke aankleding  voor het kantoor gekozen gaat worden. Zo voelt iedereen zich gezien en gehoord, en ook nog eens prettiger in hun werkomgeving.
  ——————————————————–
 5. Vraag en luister: dit onderwerp is al meerdere malen even kort aan bod gekomen. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt. Wanneer mensen zich gehoord voelen, zal het zelfvertrouwen groeien, de creativiteit vergroot worden, de loyaliteit en de productiviteit zullen versterkt worden. Kortom genoeg reden om dit serieus te nemen en te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt. In een druk bedrijf is hier helaas niet altijd evenveel ruimte voor. Door kleine gewoontes in te bouwen kun je hier echter al aan werken. Vraag mensen bijvoorbeeld mee te denken over vraagstukken die niet per definitie onder hun werkzaamheden vallen. Je zult verstelt staan wat voor een geweldige ideeën hieruit kunnen komen! Tegelijkertijd voelt men zich ook nog eens gehoord en extra verbonden met elkaars werkzaamheden en het bedrijf, win-win dus.

Deel deze tips intern en online om niet alleen het ziekte verzuim terug te dringen naar een minimum, maar ook om de creativiteit, loyaliteit en productiviteit binnen jullie kantoor te vergroten en versterken. 


Ben je benieuwd geworden naar de volgende 5 tips? Stuur dan via de knop hieronder een berichtje met als onderwerp ’10 tips om ziekte verzuim duurzaam terug te dringen’ en ik stuur je zo snel mogelijk de volgende 5 tips!

VOLGENDE 5 TIPS

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram

No Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: